ACT4Kids

ACT4Kids is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Binnen ACT gaat men ervan uit dat je in je leven zowel fijne als pijnlijke ervaringen hebt en je hierbij dus positieve en negatieve gevoelens en gedachten hebt. Vaak proberen we als mens te leren van het verleden en de toekomst te voorspellen, zodat we mislukking en andere vervelende ervaringen kunnen voorkomen. Helaas kan ons brein hier flink in doorslaan en voor je het weet ben je aan het vechten tegen een onzichtbare vijand: men lijdt het meest, aan het lijden dat men vreest.

Vechten tegen het onvermijdelijke kost niet alleen heel veel energie, maar het levert je op de lange termijn niets op. Beter is het om vaardigheden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je in staat bent om te dealen met de moeilijke kanten van het leven en de angsten en piekergedachten die gaan over het verleden of de toekomst los te laten.

ACT leert je dus om mee te bewegen met dat wat het leven biedt – goed of slecht – en dus
psychologisch flexibel te zijn.

Act4Kids leert kinderen hun hart te volgen en de hindernissen die ze daarbij tegenkomen, zoals verlies, falen, afwijzing of ongeluk te nemen zoals ze zijn. Je werkt aan verschillende vaardigheden, zoals het innemen van een ander perspectief, het omgaan met hindernissen of tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten in moeilijke situaties, het herkennen van dat wat jij belangrijk vindt in je leven en ernaar handelen, maar bovenal: zelf-compassie. Je mag er zijn. Wat je ook denkt, voelt of doet, je bent al helemaal goed.

Andere therapievormen

pion

Speltherapie

think2

Psycho-educatie

fam

Ouderbegeleiding