Voor jou

Hallo, ik ben Manon en ik ben kinderpsycholoog en speltherapeut. Dat zijn moeilijke namen voor iemand die van alles weet over hoe kinderen denken en zich gedragen en die kinderen helpt die zich even niet zo fijn voelen.

Niet zo fijn voelen

Als je bij mij komt, zit je niet lekker in je vel en maken je ouders of de juf of meester zich zorgen om je. Dat je je niet fijn voelt, kan door allerlei dingen komen. Het kan zijn dat er iets akeligs is gebeurd. Misschien word je gepest, heb je steeds ruzie of ben je heel verlegen. Het kan zijn dat je ouders gescheiden zijn en dat je het hier moeilijk mee hebt. Misschien is er iemand dood gegaan waar je veel van houdt. Ook kan het zijn dat je ergens heel bang voor bent of dat je je niet fijn voelt over jezelf. Misschien word je snel en vaak boos of verdrietig, maar weet je eigenlijk niet waarom. Het kan zijn dat je moeilijk kan slapen of dat je vaak buikpijn of hoofdpijn hebt, zonder dat de dokter weet waar dit door komt. Misschien wil je er wel met iemand over praten, maar weet je niet met wie of hoe je het moet vertellen.

Wat gaan we doen

Als je elke week bij mij komt, heet dat therapie. Ik kan jou en je ouders helpen om je weer fijner te voelen. Samen zoeken we uit wat er moeilijk voor je is en hoe je hier mee om kan gaan. Meestal kom je elke week drie kwartier tot een uur bij mij in de spelkamer. Hier kun je van alles doen, zoals tekenen, schilderen, bouwen en knutselen. Er zijn spelletjes, een zandtafel, knutselspullen, een poppenhuis, een dartbord, een kasteel, Playmobil, poppen, auto’s en nog veel meer. Je mag overal mee spelen. Ik wil samen met jou spelen en naar jouw verhalen luisteren. Wat jij speelt, vind ik belangrijk en ik speel graag met je mee, als je dat wilt. Soms bedenk ik oefeningen, omdat ik denk dat dit jou kan helpen. Ook kan ik jou uitleg en tips geven en trucjes aanleren, waardoor je leert beter om te gaan met de dingen die jij moeilijk vindt.

Praten

Natuurlijk mag je ook overal over praten met mij. Alles wat we doen tijdens de therapie is vertrouwelijk. Ik praat er dus met anderen alleen over als dat nodig is én jij het daarmee eens bent. Na een paar weken therapie praat ik ook telkens met jouw ouders, zodat zij ook beter leren snappen hoe ze jou het beste kunnen helpen en ondersteunen. Soms praat ik ook met je juf of meester als dat nodig is en soms kunnen broertjes of zusjes ook eens mee komen naar de therapie.

Voor elk kind is de therapie weer nét wat anders, zodat het precies bij je past. Als je een tijdje naar therapie bent geweest, zal je merken dat je je fijner gaat voelen. Sommige kinderen hebben maar kort therapie nodig, een paar weken en anderen wat langer, een paar maanden.